Tuesday, December 31, 2013

2014 Wishlisht ^^


ASSALAMUALAIKUM W. B. T

And Good Night to all da bloggers & viewers...im sure most of da blogger are busy updating their entry bout da becoming new year & the wish list for 2014...b4 we talk bout 2014 let us throwback what we have done in 2013...


2013-à First year of being a SINGLE girl...searching STRENGTH to move on...now still SINGLE but more BEAUTIFUL MATURED i think hehe...oke la..lot of xperience dis year...dis year aku berjaya menamatkan pengajian DEGREE & graduated as FIRST DEGREE bachelor...really proud with this achievement..so satu kebanggaan buat diri sendiri...skurg2 nya ada jugak pencapaian aku dis year...then b4 convocation i got a job as an EDUCATOR at SMART Reader Kids Medan Ipoh Bistari dengan gaji yg agak masyuk la...sepadan dengan title ak yg masih SINGLE kn..ALHAMDULILLAH rezeki botingkek-tingkek...itu kejayaan utk diri sndiri...dan alhmdulillah dpt la bg mak abah merasa gaji anak bongsu pmpuan dia ni...& dpt la jugak merasa belanja adik beradik & bg duit raya dekat anak buah...selama ni kita MENERIMA now kita MEMBERI...ak rasa dis year mmg taun terbaik buat diri...menebus kembali kesilapan yg pernah dilakukan dlu-dlu...okey...thats all bout my journey in 2013...lets talk bout 2014

 
Miss them damn much! classmate CATALYST
2014 - of coz when we talk bout new year we will discuss bout our AZAM or TARGET or WISHLIST...so what acely my WISHLIST? Here are my wishlist that i would like to share with all of u...

*      KHATAM QURAN – sekali pon jadi la utk tahun ni...hopefully i can...! susah jugak tu nak laksana kan..kalau bole every yr nk khatam...& paham makna disebalik ayat2 ALLAH tu..ni tak..umur dah 24 tahun tp cube tny bpe kali dh khatam quran??kerdilnya diri ini di hadapan-Mu...

*      CONTINUE MASTER – satu impian yg dh terkubur...hopefully masih ada semangat yg berkobar utk cont bulan sept nanti...still a long journey but i must continue...

*      CR NUR NAZIFAH BT ABDUL MOIN – dis title wpun ak xtau apa tujuannya ak dapatkan but i think y not? Doesn’t waste pun...at least ak capai sesuatu taun ni...im CR to be! ^^ hopefully


*      DRIVING LICENSE – hmm umur dh 24 tahun tp lessen kete pon takdak...MALU?eh x pon...sbb aka de lessen L what? Hehe...dlu dh penah amek tp FAIL...im not a PRACTICAL person...im THEORITICAL...bab2 mcm ni memang ak lemah sket...so bile ak dh bersedia bru la ak nk amek..so hopefully nxt yr i can get da license...

*      USTAZAH ZIFA – ha...nme glamer sket...ya starting nxt yr i will be an USTAZAH...Ustazah Si Cilik...glup! macam x kena je...macam x layak je...suke ati la u olls nk kata apa...sbb ak pn rasa macam x layak je...but dis is TANGGUNGJAWAB...besar pahala nya INSHA ALLAH kalau kita ikhlas...& im hepy & love dis job...Cuma ak takut x mampu mendidik dengan baik...al maklumlah diri ini bukan lah baik mana...seorang PENDOSA yg masih mengharap kEAMPUNAN dari yang Maha Esa...tp insha ALLAH sedang berusaha menjadi yang terbaik...dan berubah ke arah kebaikan...hopefully mampu mendidik anak-anak kecil ni & mendidik diri sendiri juga yg slalu lalai T.T

*      CAREER – perkara yg paling leceh nk pk...acely i dono what i want to be...i know but im thinking bout others...rasa mcm nk stay aja budak tadika...tp ade la nanti org cakap...kenapa pilih kerja gaji sikit? Aaha ye...mgkn org byk pk gaji...but for me da most important is minat...ade stgh org x kesah keje ape asal gaji masyuk...ak pentingkan minat...sbb ak pcaya REZEKI datang dari ALLAH...ye btul ! Money is IMPORTANT but not EVERYTHING...aku percaya kalau ak korbankan sstu demi agama insha-allah terbuka luas jalannya...tp acely keje lain pon boleh jugak ke jalan-Nya asalkan niat LILLAHI TAALA...so I Hope for da year 2014 i can know what acely i wanna be & what job really suit me...hopefully...

*      MARRIAGE – dari tahun 2013 azam yg sama so i juz repeat da same target...umur 24 i wanna be a BRIDE ^^ hopefully...really hope although the PRINCE not come yet...& hopefully kakak2 sy juga bertemu jodoh mereka tahun ini...so we can kawen sama2...yeay!


I think dats all...juz matlamat diri sendiri for 2014...matlamat lain byk lagi tp bukan semua benda kita kene kongsi kan...so i juz share mana yg pnting je...thats all! Selamat menyambut tahun baru kawan2...hope dat da year 2014 bring more happiness to all of us ! tinggalkan semua duka 2013 dan berbahgialah di tahun baru...


“ Ya ALLAH berikanlah kebahagiaan dan rezeki yang melimpah ruah serta keimanan dan ketakwaan pada mereka yang membaca entri ini...berikanlah kami ketetapan iman dan kesungguhan dalam melakukan IBADAH...berikanlah kami kekhusyukan hati dan ketenangan jiwa...cintakanlah kami pada orang-orang yang mencintai-Mu...moga kami tergolong dalam golongan yang sentiasa mencintai-Mu dan kekasih-Mu serta menjadi penghuni syurga-Mu...amin ya Rabb~”


Thursday, December 19, 2013

ye! aku KECEWA~

KECEWA! aHA YUup…really frustrated! Y? putus cinta? Oh semestinya tidak! Hmmm when we really want smthg & dh berusaha nk mendapatkan nya…then bile smua nya x mampu dicapai pastinya kekecewaan terasa kan?
Dh lama x rasa sakit…hmm mungkin jugak Allah bagi terlampau banyak kebahgiaan..mungkin jugak diri ini dh banyak terleka…dan Allah singgah kan sekejap rasa sakit bila impian tak jadi kenyataan…Allahurabbi…
Ok…knp sbnr nya kecewa? Begini…I juz decide to cont master bulan Feb ni…then I search for my course n university…and search pnye search acely UPSI je yg ade tawarkan Master in Early Childhood…& then the fees is really CHEAP!! I juz know dat…hurm…then excited la ni dah…nk dftr…oke biasswa pn dh cari dah…
Baru jugak la ak tau yg kerajaan ada sediakan biasswa utk teenagers yg nak further study….MyBrain nama nye…10k kot die bagi,,fuyoh! Hmm smua nya ak baru tau….ye,,,baru tau? Dan apa yg baru tau tu semuanya dah tak bermakna lagi…hmmm sedihh…
Dan Baru Tau TARIKH PERMOHONAN KEMASUKAN ke Master dah tutup weyh! Dah tutup oke? Dan baru tau ade jugak kwn2 aku yg DAH DAPAT APPLY MASTER…Hurm tu lagi sedih kot…nape x bgtau aku? T.T nape x bgtau ak tarikh tutup nye? Nape? Nape? Tapi xtau la kot die ade bgtau…ak yg x pasan…sbb aku dlu mmg xnk gila kat UPSI…konon nak la bertuka angin amek kat U lain….belagak la tu…mungkin sbb tu jugak la die x bgtau aku kan…hah PADAN MUKA  aku!  Tp ak tetap kecewa dgn die…ye sy kecewa dgn awk…huhuhu sorri mgkn kte terlalu close sbb tu sy kecewa…nak2 plak die apply dgn seseorang…I feel like im isolated…huk3…ye bukan salah dia…salah aku…mmg salah aku…
Maka, kecewa lah aku…tidur bertemankan air mata lah aku…hmm ye..dah lama tak menangis kan…ada dibuka lagi nanti…tapi lambat…Mac or April bru bukak…September baru masuk wey! Huawaa….ak takut hilg dh semangat aku tu…hmm…Allahurabbi…
Ye…evrythg happen with a reason…Allah, kuatkan aku! Thanks Allah for dis feeling…mgkn terlalu byk kebahgiaan hingga ak terlupa erti kesengsaraan…moga rasa ni sekejap je…moga lps ak tido ak lupe smua rasa tu…bantu ak Ya Rabb! Bantu aku utk Redha…
 

Wednesday, December 4, 2013

MAC Inteview!!

Assalamualaikm...selamat hari Khamis smua ! atas permintaan kawan-kawan...so nak kongsi sket la pengalaman iv smlm...tp kalau kwn tak mintak pon...mmg nk kongsi pon haha!

      Okey acely i got an IV from MARA atau nama formal nye MAC (MARA Assesment Centre)...Bayangkan.,...iv nya hari Rabu die bg notis hari Jumaat....gile tak gile?huhu,...gabra kot tak ingat...macam2 dah pk ni...kene mintak cuti...kne prepare sjil...nak sahkan lagi...& smthg u must know,...da iv is at NIBONG TEBAL?Penang tu...nasib baik la iv nye cuti sekolah...so boleh la ajak abah anta..

      Memula dpt msj tu rasa macam taknak pegi....ye la...tak prepare lagi kan...dok bajet iv smua next year..then kol mak, mak cakap pegi je...cuba nasib...& ada la kol kwn2 dorang cakap juz Go...for EPERIENCE,,,so dgn persediaan yg kurang...i choose to go...

      Dipendekkan cerita...iv nye pkul 11 pagi..so ktorang gerak dr rumah pkul 8 pagi...smpai dkat Parit Buntar, singgah makan dlu....then bru gerak ke MRSM TRANSKRIAN...jalan pnye jalan...SESAT! ak dah gabra dh...ye la...mse tu dh dkat pkul 10...jalan x jumpe lagi...3x tnya org pn sesat lagi...tp Alhamdulillah akhirnya jumpa jugak kan...

      So dlm 1030 dh smpai dkat MRSM TRaNSKRIAN...dpt la jumpe kwn2 yg dirindui...ada Aini, Dayah, Noori & Shue...hilang la sket perasaan neves tu...dok menyembang tak ingat...bole plak ak lupe nk penuhkan Employment Form tu...naya je huhu....

      So, around 11 am ktorg masuk dewan & dftr...ak dgn aini & dyh pegi dftr...mse tu die bahagi kan ikut kos...so kaunseling ada dalam 22 orang...duduk dalam dewan tu...agak lama jugak la...smntara org penuh...then first skali ktorg seat utk esei...esei dia dalam BI oke! Hahah snyum je la...simple je essay juz Tanya “Why MARA should choose u & what contribution can u give” haa...mule menggoreng & perasan sorang2 konon hebat sangat hahaha....tu la mse nya pon nak belagak & memuji diri sendiri....exam die acely one hour tp half an hour ak dh finish...nak bangun tp tak Nampak plak en fasi kat depan tu...so tggu kejap dlm kebekuan...sejuk kena ekon...then dlm 1230 dh hbs...terus keluar jumpe family then trus pi pekena nasi Ayam Hainan!nyum! mse tu still tak rasa neves kot...ak pn tak tau la pasal pea k x neves...slalu nya its a good sign...huhu~

      So lps solat smua...bkumpul balik dalam dawn pkul 215 ptg...mse ni spttnya ktorang dibahgikan kumpulan..tp disebabkan kos kaunseling yang secoet ni,,smua dpt 1 kump dgn 1 fasi je...tp mse dh smpai kat kelas utk kaunseling kelompok tu dh berpecah dua...tp Alhamdulillah la still dapat gp dengan IMAN & AINI....yes! sonok kalau dapat dgn kwan2...so da first one ktorang kene pegi kaunseling kelompok...oke mse tu ade 11 orang...ada 3 panel –En zamri, Tn Hj MB & Pn Zamzurina...ktua die Tn Hj MB..mse first ak msuk “Eh macam kenal je? Siapa ye? Hmm mcm pnah jumpa je..” tapi ak biarkan persoalan tu sbb ak nk focus pd kaunslg kelompok....acely tak macam KK pn...sbb klien nye takde...juz bincang how to solve da probs,,,so Pn Zam pn bg la isu... “Shaza kena raba dengan ayahnya” ha...how to solve? Ak denga je isu tu...wow! quite tough...ha sebelum tu Tn Hj ada cakap dalam sesi ni ktorang kene JUAL DIRI...wahaha...jual diri gitu...so kene perform la sbb MARA nak beli kan,,,so dlm pkiran “I MUST TALK!” oke memula takde jugak org nk bcakap...so agak berbangga la sbb da first yg mula adalah....IMAN! ye...my fren from UPSI...tahniah IMAN! Tp ak tercabar gak la..ish iman dh ckp ni...so ak kene cakap jugak...nasib baik isu nya ak faham...so bile dh mula bcakap tu asyk nk bcakap je la ak huhu...tp byk kali jugak la ktorg kne CUTTING OF oleh en Zamri...en Zamri ni agresif sket tp memang kagum la dengan dia...muda lagi rasanya dalam 30 an gitu...tp secara overall nye takde la na,mpak mcm kaunseling kelompok sangat pun...more kepada pernicangan...ktorang hanya dapat bahagian penerokaan je la..tu pn tak secara detail...tetibe je dh habis...ingatkan ada sambungan lagi...

      So da next step boleh pilih nak sesi interview atau nak ujian psikometrik...so ak and dag eng choose utk iv dlu..ye la...iv la da most killer part in MAC ni....so better lepaskan iv dlu baru ujian psikometrik...so ak giliran ketiga...pertama dayah, kedua aini ketiga aku...lps iman keluar ade la jugak an tanya2 die pe soalan kua..bile die sbut je teori...pergh ! dh takut dh....time ni la bru nak neves pon...neves giler...time aini tu macam lama gile plak...dh x senang duduk dh kot....rasa macam nak je jerit suruh aini cepat huhu....so akhirnya tiba jugak giliran aku...fuh! bismillahirrahmanirrahim...



      So, masuk tu yg first haruslah senyum dengan yakin...so ak pn serahkan pada Tn Hj Mb...so ak duduk...eh? bole plak ak duduk mcm kaunselor...haha neves pnye pasal...trus en Zamri tego.. “ Ok, duduk betul2 tak payah duduk macam kaunslor” haha kelaka pn ade...so ak pn betulkan kedudukan...ak tgk depa dok gelak-gelak...chit chat sne sini...ak ni dh la pekak... kurang dengar...ape tah yg dorang cakap pn ak xtau huhu...so go to the first quest...what is ur CGPA? Your SDS? Eh bole plak ak lupe sds ak....ni pn nevez pnye psl....ak bg social je...pdhl aku ni SIA....ape la...truk btul huhu...oke....dipendekkan lagi...ini la antara soalan nya...

“apa pegangan teori?”
“inventori apa yang kamu pakar”
“Klien jenis mcm mna berdasarkan inventori (cth : org hijau) sesuai utk teori apa?”
Tanya pasal macam2 teori...teori PCC slalu nya klien jenis bagaimana?

So, ak memang banyak kene hentam pasal teori & inventori....and last agaknya mgkn sbb dh byk ak blur...so die pn Tanya psl diri sndiri...psl background family...adik beradik keje ape...and da last part...kira macam penamatan la kan...dia mention psl further study....what is my mission...so yg tu la yg mcm lama sket....juz borak2 so happening sket la...and then last skali En Zamri tu Tanya la panel lain ada soalan ke x? Then tiba2 tn hj MB cakap...”taknak, saya taknak Tanya apa2”

      Glup! Eh knp? Die Tanya jugak “awak kenal sy tak?” ha sudah...ak pn jwb la...ha tu la dari awl lagi sy mcm kenal encik(!ups! tn hj...ptutnya...) tp sy xtau la kat mne sy jumpa”. Then die pon cakap awk Kolej MARA kan? Sy kaunselor MARA....ohhh ptut la mcm kenal huhu...pastu mula la panel2 tu peril ak haha....kaunselor matrik sndiri pn x knal....memang nak kena la huhu....so ak pon go la...sblum keluar pintu....en zamri tu cakap....awk bagus! Jgn lambat2 smbung belaja...pegi smbung...ak pn keluar dengan snyuman...& still thinking apa yg bagus nya? Soalan pn x dpt jwb haha...takpe la...as long as dpt pengalaman...

Yg paling best nya ak dapat tau kalo First Class Degree bole trus smbung PHD under MARA.pergh! best gile kot...bole la jd Dr...Dr Nazifah,,...dlu cita2 nak jadi doctor,...so dh terkubur aku pn berusaha dapat Dr Falsafah je la huhu...

So, da last part is Ujian Psikometrik....ujian berkomputer....so ktorg pn menuju ke makmal computer. Ak dah pelik dah tgk soalan...apehal soalan die smua pasal cikgu je ni..ish ak bukan cikgu la...ak kaunselor...silap soalan ke ape? Haish....bagi mengelakkan kekeliruan & kebaziran masa....ak pn pegi la Tanya kakak kat belakang tu...then die cakap memang standard soalan tu...so ak pn men hentam jela...mne la ak tau dasar guru smua tu...kaunslor tau la jugak kan.....so mmg smua jawapan hentam kromo je la...soalan smua ada 72...so ak dpt markah 30 je...haha padan muka! Bia la 30 pn...ak ingat kan ak yg terendah...rupa2 nya bile borak dengan kwn2 smua lebih kurg je....30++ je...so oke la...

So overall ak rasa oke la...for experience & the most happy moment dpt jumpa kwn2 kan...so oke la...so pd kwn2 yg sedang berjuang..good luck!! Harap ada antara kita yang Berjaya menempatkan diri dengan MARA...amiin...harapan tu ada tapi kenyataan belom pasti...


so before I end, rasa nya elok la sy bg tips sket sekiranya kita dipanggil utk interview..


1st-malam sebelum tidur buatlah solat hajat, kalau mampu seeloknya bangun qiamullail
2nd-make sure korang bangun awl, bg yg muslim solat subuh awl, lps solat subuh tu baca la mathurat. moga allah permudahkan urusan temuduga
3rd- make sure ready kan smua borang & alat2 yg perlu dibawa malam sebelum iv tu..nnt takde la kelam kabut kan...
4th- walau secuak mne pn u all...jangan tnjukkan...sntiasa pamerkan snyuman...dgn snyuman kte dpt bg confident pd diri sndiri
5th-jgn malu nk ckp xtau kalo dh mmg jwpn nya tak tau...tp kalo tau sket2 better jwb jugak...jwb dgn konfiden bcoz biasa iv die nk tgk konfiden je...
6th-jangan lupa mintak restu mak ayah utk doakan kita...bg yg telah kehilangan mak ayah mntak pada org yg menjaga kita
and da last one. yakin pada ALLAH,,,apa jua yg berlaku atas kehendaknya....keyakinan tu penting....
okey dats all,. assalamualaikm


Wednesday, November 27, 2013

Aku dan Anjing

Kisah ni berlaku pagi semalam. Tak tau la kenapa mood ak minggu ni makin hari makin down...so smlm ak rasa nk pkai yg paling simple skali kononnya...pakai jubah ! tapi takde la simple mane pn sbb jubah tu ade riben yg sgt pnjg kat blkg nya....konon2 ala PRINCESS la tu haha

So dipendekkan cerita, ak pn keluar la rumah...start moto...keluar pagar....keluar je pagar...ak pon heran kenapa la anjing sblh umah ak ni asyk menyalak je....dh knp anjg ni? Buang tebiat ke ape? Geram pulak ak nengoknya...kang org len ingat ak pencuri plak...mse ak memula msuk umah tu ye la..memang die dok menyalak je...mgkn sbb jumpa awek cun org baru kot...dh la kaler hitam...x lawa lgsung anjing nya haha ! ups!  ak pon membiarkan kepelikan tu dan trus berlalu pergi...

mcm ni la anjing jiran ak,,scary x kalo die menyalak? haa~

Elok je ak membelok ttbe ak rse mcm tertarik ke blkg...Eh?Eh? dh knp ni? Trus ak benti...then tgk2 belakang...korg tau pe? Adehai~ riben ak dh tersangkut kt dlm tayar!! Huwaaa~ abes bju baru ku....hitam riben nya yg kaler kuning tu...tp ak bersyukur sbb ak x jatuh or accident sbb benda ni...

Ak pun meneruskan perjalanan dengan mood yg memang berTAMBAH spoil la...nak xnak gagahkan jugak la kan pegi keje...smpai je ak kat tmpt keje...bru ak terPK sesuatu...hmm ak rasa la kan...sbb tu la kot anjing tu menyalak...Eh! baik jugak la ye anjing ni...ak berTERIMA KASIH sgt dengan anjing tu...wpun ak wat x endah je die dok nyalak kat ak...bru ak ingat die menyalak smbil pusing2 kan badan die & mcm tnjuk ekor die...tu mgkn ISYARAT nk bgtau ak yg ak pnye riben dh tersangkut kan...

Hmm...menyesal plak ak bersangka buruk kat anjing tu....tu la manusia kan...suke beno PK negative...astaghfirullahalaziim~ and tetiba jugak ak teringat kisah PELACUR yang masuk SYURGA hanya kerana bagi anjing minum...Ye..! kita memang tau anjing tu haram utk dipegang & najis nya adalah najis MUGHALLAZAH tp die tetap hamba ALLAH yg diciptakan...so tak patut la kita nak buat naya kat dia kan...so tak salah rasa nya kita mengasihi binatang binatang ini , asalkan tidak melanggar hukum ALLAH


Ha itu je la cita nya,,,so mulai hari ni...jom sama-sama didik hati untuk berPRASANGKA baik & mengasihi makhluk ALLAH...


Thursday, November 21, 2013

HUDUD itu apa?

assalamualaikm wahai dunia...!

Alhmdulillah masih diberi ruang utk bernafas di bumi milik yang Maha Esa...dah makan ke smua? (ade ke org nak jwb pon, haha) oke takpe la...acely hari ni nak komen sket la ttg satu video yg dijumpai dekat youtube. Sejak sy keje ni...hmm byk info sy dpt...acely diri ni tersangat lah mls utk bukak utube...atau tgk movie...sy mgkn org audio so lebih kpd mendengar & bukannya visual...so alhmdulillah dipertemukan dengan kakak2 yg selalu bg info dekat sy ttg dunia masa kini...im glad to be there & be part of them !


Okey, what do u say about this video? How do u feel after watching dis?Jika kamu tak berasa apa-apa sila update & upgrade IMAN kamu. Renung kembali adakah kamu MUSLIM SEJATI?

Sy bukan nk bercakap psl politik sebab nya im not really interstd bout politics...sy bukanlah di pihak kerajaan mahupun pembangkang. Sy CONFIRM bukan KERAJAAN tapi saya juga bukan PEMBANGKANG. So juz ignore about the POLITIC view okey!
Oke FINE! U nak kutuk PAS atau PKR. Nk kata PAS (Parti Ajaran SOngsang!) Oke fine...tak rasa marah sgt sbb macam la depa betoi sangat kan?! (Ha...geram ni geram!) tapi berani pulak kan u olls KUTUK HUKUM ALLAH! Ya Rabbi...HUDUD hukum ALLAH bukan hukum PAS!!! HUKUM ALLAH tau taK??! Apa balasannya kutuk hukum Allah?

"Dan sesiapa yang melanggar aturan-aturan hukum Allah maka mereka itulah orang-orang yang zalim." (Surah Al-Baqarah, ayat 229).

Maukah kita berada dalam golongan org yang ZALIM? Sy sbnr nya risau dengan Malaysia sekrang...baru2 ni FILIPINA dh kena TAUFAN HAIYYAN yg kata nya 365km/j! Mak aih dahsyat! Tau sebab pe? Sebab melanggar hukum Tuhan.Cubaan meruntuhkan MASJID utk dijadikan Mall! Maukah Malaysia juga ditimpakan azab sedemikian rupa? Allahurabbi~

Lepas tu ada pulak video yang kata HUDUD BUKAN HUKUM TUHAN! HUDUD tiada dalam Al-Quran. Meh sy bg buktinya...Dalil tentang HUDUD,,,pakcik, makcik, dato’ datin, tan sri. Pn sri....baca ni baik2 ye..

Mencuri : Mengambil atau memindah secara sembunyi harta alih dari jagaan atau milikan tuannya tanpa persetujuan tuannya dengan niat menghilangkan harta tersebut dari jagaan tuannya. Hukumannya apabila sabit kes ialah potong tangan pencuri tersebut. Nasnya di dalam surah al Maaidah ayat 38 :
وَالسَّارِقُ وَالسَّارِقَةُ فَاقْطَعُوا أَيْدِيَهُمَا جَزَاءً بِمَا كَسَبَا نَكَالًا مِّنَ اللَّهِ وَاللَّهُ عَزِيزٌ حَكِيمٌ
"Dan orang lelaki yang mencuri dan orang perempuan yang mencuri maka (hukumnya) potonglah tangan mereka sebagai satu balasan dengan sebab apa yang mereka telah usahakan, (juga sebagai) sistem cegah dan kawah dari Allah. Dan (ingatlah) Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana."

Lps tu dulu pernah ada orang cakap dekat sy hukum Hudud ni tak sesuai dijalankan di Malaysia sebab rakyat berbilang bangsa. Ada yang cakap x sesuai nanti tak adil bagi orang bukan Islam ! ye ! btul tu ! btul sgt kalau TENGOK SECARA KASAR sahaja! Sy dulu BODOH tak berapa nak cerdik kan...percaya je...lama-lama sy terFIKIR...HUDUD hukum ALLAH kenapa pulak nak laksana kan perlu berSYARAT? Kenapa? Cuba tgk BRUNEI...tgk negeri dia...kaya kan? Tgk org2 nya? Kenapa? Sebab melaksanakan HUKUM ALLAH! So Alhamdulillah diberi kesedaran awl betapa pentingnya mengikut hukum Allah...Mohon la pada smua...think before act...

I hope an ACTION will be taken towards that RUDE video ! I really HOPE before ALLAH turunkan BALA pada Malaysia ! Bertaubatlah wahai Manusia sekelian Alam!
Frankly speaking, im also not gud about what is HUDUD. So here, i will share little BIT info about HUDUD.


DEFINISI
Hukuman hudud ( حدود ) adalah hukuman yang telah ditentukan dan ditetapkan Allah S.W.T di dalamAl-Quran dan Hadis. Hukuman hudud ini adalah hak Allah S.W.T yang bukan sahaja tidak boleh ditukar ganti hukumannya atau diubahsuai atau dipinda malah tidak boleh dimaafkan oleh sesiapapun di dunia ini. Mereka yang melanggar ketetapan hukum Allah yang telah ditentukan oleh Allah S.W.T dan RasulNya adalah termasuk dalam golongan orang yang zalim.

JENIS HUDUD
1.   Berzina - iaitu melakukan persetubuhan tanpa nikah yang sah mengikut hukum syara'.
2.   Menuduh orang berzina (qazaf), iaitu membuat tuduhan zina ke atas orang yang baik lagi suci atau menafikan keturunannya dan tuduhannya tidak dapat dibuktikan dengan empat orang saksi.
3.   Minum arak - minuman yang memabukkan sama ada sedikit atau banyak, mabuk ataupun tidak.
4.   Mencuri - iaitu memindahkan secara sembunyi harta alih dari jagaan atau milik tuannya tanpa persetujuan tuannya dengan niat untuk menghilangkan harta itu dari jagaan atau milik tuannya.
5.   Murtad - iaitu orang yang keluar dari agama Islam, sama ada dengan perbuatan atau dengan perkataan, atau dengan i`tiqad kepercayaan.
6.   Merompak (hirabah), iaitu keluar seorang atau sekumpulan yang bertujuan untuk mengambil harta atau membunuh atau menakutkan dengan cara kekerasan.
7.   Penderhaka (bughat), iaitu segolongan umat Islam yang melawan atau menderhaka kepada pemerintah (Daulah Islamiyah) yang menjalankan syariat Islam dan hukum-hukum Islam.
-Namun Hukuman hudud ini hanya melibatkan Umat Islam sahaja ,orang yang bukan islam tidak terlibat sama sekali kecuali jika mereka mamilih untuk terlibat
-hanya orang dewasa yang berfikiran waras sahaja yang dihukum hudud,bagi kakanak-kanak dan pesakit mental mereka tidak terlibat

وَأَنِ احْكُم بَيْنَهُم بِمَا أَنزَلَ اللَّهُ وَلَا تَتَّبِعْ أَهْوَاءَهُمْ وَاحْذَرْهُمْ أَن يَفْتِنُوكَ عَن بَعْضِ مَا أَنزَلَ اللَّهُ إِلَيْكَ فَإِن تَوَلَّوْا فَاعْلَمْ أَنَّمَا يُرِيدُ اللَّهُ أَن يُصِيبَهُم بِبَعْضِ ذُنُوبِهِمْ وَإِنَّ كَثِيرًا مِّنَ النَّاسِ لَفَاسِقُونَ
maksudnya :
"dan hendaklah engkau menjalankan hukuman diantara mereka dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah swt dan janganlah engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka dan berjaga - jagalah supaya mereka tidak memesongkan kamu dari sesuatu hukum yang telah diturunkan oleh Allah swt kepada kamu."

Moga ISLAM terus di HATI kita semua ! Moga ALLAH tetapkan IMAN.! Moga sentiasa di jalan-Nya... 


Saturday, November 16, 2013

TRAINING!


SMART TADRIS TRAINIG
ha...mcm scary je kan tulisan tu...eh lupe assalamualaikm smua! Alhamdulillah msih diberi kesempatan untuk bernafas di bumi-Nya. Dh lme jugak rasanya tak mencoretkan ssuatu ni..
Kump 1 yg happening! Last Day with Ustz Mahadi


acely im juz attend tadris training...so this is my first time training for my first job! Im feeling lucky to be there as one of the trainee.. training selama 4 hari...wpun kdg2 rasa mcm bosan kan...esp masa presentation tu ha...but the moment with fren ssuatu yg sgt menarik! Maybe sbb dh lama kot tak attend program mcm ni...dlu masa kat U slalu la pegi program...so this is the time to recall back memory~

aha!denga sini ye smua! ha ni la Ust Faisol. slh sorg trainer. best ustz ni...bekas pensyarah UPSI

Tadris is a new program from Smart Reader & akan bermula next yr...islamic program and i think its such a good program. And Alhamdulillah im the one chosen to be one of the Ustazah there. USTAZAH?? Ups! Mcm x layak je...macam x layak je....huhu...mmg tu pon   yg dirasa lps pegi training ni...ya ALLAH beratnya tanggungjwb ak lps ni! Ya Allah....mam;pukah ak? -.-

UNIKNYA SMART TADRIS ni sebab ini SATU-SATUnya pogram yg disusun dgn kejasama IMAM MASJID NEGARA. so mmg sptt nya lah Im FEELING :LUCKY krn jd one of the MURABBI n trainee. so alhamdulillah ilmu yg diperoleh sgt banyak & bernanfaat terutama sbg bekalan diri sndiri...

Wpun mmg rasa x mampu but try to be +ve..kalo bukan kte yg cuba utk memperbaiki sst...siapa lg? Bak kata Ust Mahadi “ tiada istilah terLAMBAT selagi masih berNAFAS”. So lps ni tanggungjwb dh jd besar & berat. But sy percaya bila kita lakukan sst demi AGAMA dan Ikhlas LILLAHI TAALA insha-allh ALLAH permudahkan...insha-ALLAH...
My New Job BEGIN! Pray for Me! D

rabbit hand made!

MEMORY STAY FOREVER
 
my TEAM!MUrabbi! & di tgh tu da BEST PENDIDIK! alhmdulillah we WIN!

the KEPOH girl! hehe K.Mas & K.Ila...awet muda ni..
#adaHATIyangTERTINGGAL :D




Wednesday, October 2, 2013

JANGAN CABAR ALLAH !

Pasangan-pasangan couple di facebook, twitter, dll yang:-

- terang-terang ambil gambar bersama.
- jelas-jelas letakkan gambar dating bersama di khalayak ramai.
- set relationship bagai (kejap engaged kejap single).
- dipelopori ikon-ikon remaja dengan followers puluhan ribu di facebook, tidak segan-silu memaparkan gambar-gambar kemesraan bagai untuk minta doa dan pujian ramai.

Sebenarnya mereka tak faham. Nampak seperti nak tunjuk pada orang. Tapi hakikatnya, mereka tayang tu untuk Allah tengok. Seolah-olah mencabar kekuasaan Allah:

"Wahai Tuhan! Nah, tengoklah gambar kami bersama ni. Kami tak takut pada azab-MU pun! Tak kena petir pun! Dapat like dan doa org ramai lagi ada la!"

Bila dah 'cabar' Tuhan begitu sekali, tunggulah balasannya. Balasan Allah ada yang datang sekelip mata, ada yang datang di hari tua, ada yang ditunda untuk digandakan hukumannya di akhirat kelak. 


Balasan awal Allah berupa putus cinta. Selalu orang lepas clash akan tanya soalan, "Kenapa jadi begini, kenapa dan kenapa..bla bla..". Baik, ni sebabnya anda putus cinta:-

1. Allah tak redha. (mungkin byk sgt buat dosa bila berdua) 

2. Allah sedia yang lebih baik. (Allah tahu orang yg bersama dgn kamu tu tak boleh guide kamu pun mungkin)
3. Allah benci org bermaksiat.
4. Allah Maha Mengetahui masa depanmu. 

5. Takdir. (dah tersurat dia bukan untuk kamu sampai kiamat)

Jangan cabar Allah.


:: COPY PASTE FRM FACEBOOK ::

Thursday, September 26, 2013

Lovely Friday :D

HappY FRIDAY !
Friday arrive oredy...alhamdulillah ! today was so Cold coz rain falling heavily...very calm day but as a rider it was not good to me...kebasahan dlm kehujanan la nmpknya ak hari ni huwaa~
Apa yg plg merisaukan adalah BANJIR !! OMG ! Moga hujan x berterusan hingga ke petang...amiin. guess what?? Im wake up so early this morning so that i can cook for my breakfast & Lunch ! 2 in 1...cook la sgt, actually menghabiskan nasi & lauk pauk smlm yg beli banyak...running out of money oredy...huhu ! kalo membeli mcm dipukau2 rasanya smua bnda nk beli...tup2 habis rm30 !! melopong kau haha
Hari Jumaat hri penghulu segala hari...disunatkan kita membaca surah Al-Kahfi..marilah kita sama-sama amalkan. Disunatkan juga untuk memotong kuku pada hari Jumaat. And jumaat ini im wearing my NEW JUBAH...mother;s treat !! really feeling loved...thanks mom ! love u deep inside :D


That’s all ! have a nice Friday & hope ur day brighter than yesterday...chow~ assalamualaikm

LANGKAHKU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...